W skrócie
Omlet z pieczarkami to smakowity i banalnie prosty przepis na domowe śniadanie. Do jego zrobienia wystarczy wziąć kilka łatwo dostępnych składników. Danie polecam przyprawić w azjatyckim stylu. Wystarczy pod koniec smażenia grzyby polać sosem sojowym, a tuż przed podaniem posypać uprażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Wypróbuj przepis na domowy omlet z pieczarkami dla całej rodziny.
Omlet z pieczarkami – prosty przepis na pożywne śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 5 jajek,
- 30 ml wody,
- 20 g masła,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g pieczarek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Opcjonalnie do podania:
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka uprażonego sezamu.
Jak zrobić omlet z pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Na początku pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam na plasterki.
- Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam w kostkę.
- Na patelni o grubym dnie rozpuściłam 10 g masła i wrzuciłam pieczarki.
- Smażyłam je przez 5 minut, aż nabiorą złotego koloru i zmniejszą objętość.
- Następnie dodałam cebulę i czosnek.
- Smażyłam, aż się zarumienią i dodałam sos sojowy.
- Jajka rozbiłam do miski i rozmieszałam z wodą do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Do masy jajecznej dodałam podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek i dokładnie wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam resztę masła i wylałam masę na omlet.
- Smażyłam na niskiej mocy palnika.
- Taki omlet z pieczarkami smażyłam równomiernie przez 4-5 minut.
- Gdy omlet z pieczarkami zaczął się ścinać, przykryłam patelnię pokrywką na około 1 minutę.
- Następnie przy pomocy drewnianej łopatki omlet zawinęłam i zsunęłam na talerz.
- Przed podaniem posypałam uprażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Dodatki do omletu z pieczarkami
Domowy omlet to danie, które można urozmaicić wieloma składnikami. Świetnie sprawdza się starty ser, posiekana w kostkę szynka lub kawałki ugotowanych wcześniej warzyw np.: brokułu. Do omletu z pieczarkami można także dodawać świeżą paprykę i suszone pomidory. Warto też korzystać ze świeżych ziół np.: bazylii, tymianku, oregano, koperku lub posiekanej natki pietruszki. Miłośnicy charakterystycznego zapachu kolendry mogą śmiało ją dodać do masy jajecznej.
Czytaj także:
Ser do omletu z pieczarkami
Częstym dodatkiem do omletu są różnego rodzaju starte sery. Najczęściej są to twarde żółte sery takie jak gouda, ale może być też parmezan lub inne długo dojrzewające. Świetnie sprawdzają się także kremowe serki śmietankowe z ziołami, które można rozsmarować na lekko ściętym omlecie przed zdjęciem z patelni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?