MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości...
fot. rawlik/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Wspierają leczenie zaparć

Śliwki, w szczególności suszone znane są z właściwości łagodzenia zaparć. Wynikają one m.in. z dużej zawartości błonnika (głównie nierozpuszczalnego) oraz z obecnego w suszonych śliwkach – sorbitolu, który ma właściwości przeczyszczające.

Jak podaje dr Henryk Różański także powidła i nektary śliwkowe to naturalne środki rozwalniające, które są szczególnie przydatne do stosowania u dzieci, osób starszych i schorowanych cierpiących na zaparcia. Zalecane przez fitoterapeutę dawkowanie to 30 do 80 g powideł lub marmolada, przyjmowanych najlepiej na czczo. Po ich spożyciu należy przyjmować większe ilości płynów.

Zobacz również

Ciąg dalszy sprawy likwidacji Podokręgu Kraków. "Polityczna zazdrość"

Ciąg dalszy sprawy likwidacji Podokręgu Kraków. "Polityczna zazdrość"

Katarzyna Bonda odwiedziła Koszalin. Tłumy na spotkaniu z popularną pisarką [ZDJĘCIA]

Katarzyna Bonda odwiedziła Koszalin. Tłumy na spotkaniu z popularną pisarką [ZDJĘCIA]

Polecamy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Najlepsze miejsca na grilla w mieście. O tym pamiętaj podczas grillowania

Najlepsze miejsca na grilla w mieście. O tym pamiętaj podczas grillowania