MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

Zobacz również

Szanty w zabytkowej zagrodzie. Old Marinners zagrali w Bodzentynie [ZDJĘCIA]

Szanty w zabytkowej zagrodzie. Old Marinners zagrali w Bodzentynie [ZDJĘCIA]

Schronisko w Dolinie Kondratowej w Tatrach niemal odbudowane ZDJĘCIA

Schronisko w Dolinie Kondratowej w Tatrach niemal odbudowane ZDJĘCIA

Polecamy

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Tematy rozszerzonej matury z polskiego wywołały frustrację. Opinie maturzystów

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka