Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Jarzynową z warzyw z Dworzyska ugotujesz za 20 złotych. Podajemy ceny nowalijek

NOWE
Jarzynową z warzyw z Dworzyska ugotujesz za 20 złotych. Podajemy ceny nowalijek

Trójmiejskie panie prezydent niespodziewanie spotkały się po raz pierwszy!

Trójmiejskie panie prezydent niespodziewanie spotkały się po raz pierwszy!

Polecamy

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Czesław Mozil w Kolejach Dolnośląskich, można go spotkać w pociągu do Jeleniej Góry!

Czesław Mozil w Kolejach Dolnośląskich, można go spotkać w pociągu do Jeleniej Góry!

Tygodniowy przegląd prasy w Jaworze, (5.05-11.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Jaworze, (5.05-11.05.2024)