MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na...
fot. Rosmarie Wirz/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Stokrotka pospolita

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) to nie tylko kwiaty na wiosenny bukiecik. Świeżo zebrane rośliny można jeść w całości, ale szczególnie wdzięczne i smaczne są ich kwiaty. Mają łagodny ziołowy smak, który przypomina nieco nuty rumianku i koniczyny. Taki składnik sałatki lub kanapki posłuży także jako urocza dekoracja. Liście o nieco trawiastym posmaku można jeść po posiekaniu jak szpinak, na surowo lub duszone, w zupach, sosach, daniach zapiekanych.

Zobacz również

Ekspert: Austria może być Polską z 2016 roku

Ekspert: Austria może być Polską z 2016 roku

Brakujący nauczyciele w łódzkich szkołach – jakie są potrzeby placówek?

Brakujący nauczyciele w łódzkich szkołach – jakie są potrzeby placówek?

Polecamy

Nosiły je nasze babcie. Dzisiaj ta sukienka to modowy hit, który pokochała Cichopek

HIT DNIA
Nosiły je nasze babcie. Dzisiaj ta sukienka to modowy hit, który pokochała Cichopek

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato